PC Engine CD not working

This topic contains 12 replies, has 3 voices, and was last updated by Profile photo of brunchero brunchero 2 years, 2 months ago.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Posts
  • #94632
    Profile photo of davidj1987
    davidj1987
    Participant

    Very odd. Using Beta 2 of 3.0 on a fresh install. Regular PCE games work fine.

    I have the correct BIOS and my ISO’s work on the PCE-FAST core on the x64-86 version of Retroarch. Apples and Oranges but it should still work, no? I’ve tried redump, some bin cue and another bin cue rip of Dracula X for example and no dice.

    I have tried putting the BIOS in the core directory, the bios folder (/home/pi/RetroPie/BIOS/) and in the rom folder. I have renammed it uppercase and lowercase etc and I have no idea why this is not working.

    #94635
    Profile photo of brunchero
    brunchero
    Participant

    I use 2.6 image with Mednafen PCE Fast (folder pcengine), having the syscard3 file in the bios folder (lowercase).

    CUE, BIN/ISO and OGG files are in game subfolders. (MP3 is not supported IIRC, so it must be converted to OGG or WAVE with the CUE sheet adjusted accordingly.)

    The files referenced in the CUE sheet should have short names, like track01.bin. That worked for me, when I had some “Error opening file” warnings. The cue file can keep it’s fancy name.

    I forgot: You might have to add CUE and TOC extensions to the Turbografx section of your es_systems.cfg, if not present in 3.0 beta already.

    Retro gaming, rpg and adventure fan. arduino and raspberry tinkerer.

    #94697
    Profile photo of d8thstar
    d8thstar
    Participant

    hey brunchero,

    i am also having issues of the Turbo CD erring out and not loading. I have tried everything and still not working.

    would you mind posting the specific area from your cfg file?

    thanks

    fyi, this is what i get in my runcommand.log:

    Loading %s…

    Using module: %s(%s)

    CD-ROM speed: %ux

    ROM: %dKiB

    ROM CRC32: 0x%04x

    ROM MD5: 0x%s

    Savestate name: /media/TurboCD/Beyond ShadowGate.sav
    Street Fighter 2 Mapper

    Loading custom palette from “%s”…

    Error opening file: %m

    /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh: line 554: 2490 Aborted /opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /opt/retropie/libretrocores/lr-mednafen-pce/libretro.so –config /opt/retropie/configs/pcengine/retroarch.cfg “/media/TurboCD/Beyond ShadowGate.bin” –appendconfig /tmp/retroarch.cfg

    #94706
    Profile photo of brunchero
    brunchero
    Participant

    I added CUE extensions to es_systems.cfg like this:

    <path>~/RetroPie/roms/pcengine</path>
    <extension>.pce .PCE .zip .ZIP .cue .CUE .toc .TOC</extension>
    

    But I see you are trying to load a file “Beyond ShadowGate.bin” with a space in the name. My suggestion is to rename that to e.g. “BSG.bin”, and adjust the CUE file to load that renamed file.

    FILE "BSG.bin" BINARY
      TRACK 01 AUDIO
        INDEX 01 00:00:00
    

    Retro gaming, rpg and adventure fan. arduino and raspberry tinkerer.

    #94711
    Profile photo of d8thstar
    d8thstar
    Participant

    thanks for the suggestion but that didn’t work.

    there seems to be an error in my run command, as listed in the log, line 554 but I would have no idea how to fix that.

    #94726
    Profile photo of brunchero
    brunchero
    Participant

    I don’t think thats an error in the Shell Script, the line number is only the position where the Call occurs, that starts the emulator, as reference. The Error message was “Error opening file”, and the emulator aborted.

    Now I realize that your runcommand apparently calls the BIN-file directly:
    “/media/TurboCD/Beyond ShadowGate.bin”

    Instead there should be the CUE file, “.bin” is not even in my extension list for PCE. Are you sure the CUE file is chosen in Emulation Station? (Maybe 3.0 beta2 differs here.) Could you post your lastest runcommand.log again?

    PS: the captcha is a pita, often “ERROR: Invalid captcha value”. I am sure I can math! 🙂

    Retro gaming, rpg and adventure fan. arduino and raspberry tinkerer.

    #94798
    Profile photo of d8thstar
    d8thstar
    Participant

    thats not it. my BIN is now named BSG.bin and the CUE is named “Beyond ShadowGate.CUE” so i can see them both and load the appropriate one. when loading the CUE file, I get:

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: Frontend supports RGB565 – will use that instead of XRGB1555.
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: PCE CD Audio settings changed.
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: Loading /media/TurboCD/Beyond ShadowGate.CUE…

    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: Error opening file No such file or directory
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: Error opening file No such file or directory
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: Error opening CD.
    RetroArch [ERROR] :: load_content :: Failed to load content.
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: [Mednafen PCE Fast]: Samples / Frame: nan
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: [Mednafen PCE Fast]: Estimated FPS: nan

    when loading the BIN file, I get:

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: Frontend supports RGB565 – will use that instead of XRGB1555.
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: PCE CD Audio settings changed.
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: Loading /media/TurboCD/BSG.bin…

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: Using module: pce_fast(PC Engine (CD)/TurboGrafx 16 (CD)/SuperGrafx)

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: ROM: 455710KiB

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: ROM CRC32: 0xf1a70eee

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: ROM MD5: 0xb228a009efd4dc05e999201ae5928391

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: Street Fighter 2 Mapper

    unhandled setting F: pce_fast.mouse_sensitivity
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: MDFN_MakeFName:
    RetroArch [WARN] :: gl_glsl_init :: [GL]: Stock GLSL shaders will be used.
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: [Mednafen PCE Fast]: Samples / Frame: 734.33076
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: [Mednafen PCE Fast]: Estimated FPS: 60.05468

    from my es_systems.cfg file:

    <system>
    <fullname>TurboGrafx 16 (PC Engine)</fullname>
    <name>pcengine</name>
    <path>/media/TurboCD</path>
    <extension>.pce .bin .BIN .PCE .cue .CUE</extension>
    <command>/opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 0 _SYS_ pcengine %ROM%</command>
    <platform>pcengine</platform>
    <theme>pcengineCD</theme>
    </system>

    any thoughts?

    #94807
    Profile photo of brunchero
    brunchero
    Participant

    Ok I see your CUE file is loaded, sorry I was unsure before. I would guess, now the referenced files inside the CUE can not be loaded, for some reason. Can you post or attach the specific CUE file?

    Might be a stupid question, but: Does the list of files inside the CUE file match the files+extensions in that folder? Is music separated or inside the BIN? (Both variants work in my case.)

    Retro gaming, rpg and adventure fan. arduino and raspberry tinkerer.

    #94815
    Profile photo of d8thstar
    d8thstar
    Participant

    here is the beginning of my cue file. fyi, the audio for this title is inside the bin. also, the bin is named exactly as it is below.

    i have tried a few different games and all the same crash.

    FILE “BSG.bin” BINARY
    TRACK 01 AUDIO
    INDEX 01 00:00:00
    TRACK 02 MODE1/2352
    PREGAP 00:02:00
    INDEX 01

    #94824
    Profile photo of brunchero
    brunchero
    Participant

    That looks perfect then, and I am out of ideas. Sorry it did not work.

    Retro gaming, rpg and adventure fan. arduino and raspberry tinkerer.

    #94826
    Profile photo of d8thstar
    d8thstar
    Participant

    maybe it just my game image. can you give me a list of games that are working on your end? that way i can try a couple.

    thanks for everything

    #94827
    Profile photo of d8thstar
    d8thstar
    Participant

    i just got my first game to work! maybe it is the images that i have that are corrupt or incompatible.

    another update, definitely isn’t liking the bin/cue on my end. i took the beyond shadow gate bin file, converted it to ISO and it now works.

    #94923
    Profile photo of brunchero
    brunchero
    Participant

    Thats good news, glad you found a way! Have fun then!

    Retro gaming, rpg and adventure fan. arduino and raspberry tinkerer.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar