NES controller help, no response

Tagged: 

This topic contains 15 replies, has 4 voices, and was last updated by Profile photo of badekyle badekyle 3 years, 12 months ago.

Viewing 16 posts - 1 through 16 (of 16 total)
  • Author
    Posts
  • #2099
    Profile photo of badekyle
    badekyle
    Participant

    I’m a bit new to this, but I’m trying to get my original NES controllers connected to the GPIO pins. I’ve run through the whole setup script, enabling SNESDev (which I think should work with NES as well) and gamecon_GPIO_pri… but I get absolutely no response using jtest. I have the connections done as instructed by the gamecon setup screen. Does anyone have any idea how to get the RPi to recognize the controller inputs via the GPIO pins? I was hoping that the setup script would manage this, but its seems that I may need to do something else? Thanks in advance.

    #2117
    Profile photo of petrockblog
    petrockblog
    Keymaster

    SNESDev and the gamecon driver must not run at the same time! Also, SNESdv currently does not support NES controllers out-of-the-box (although this will change in the near future). Thus, I would recommend to use the gamecon driver only.

    #2139
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    i just got mine working as of a few hours ago. i still can’t figure out why its mapping as if its an SNES controller so im stuck at key mapping but ill get you to that point at least.

    just responds and we can see what i can help with.

    #2142
    Profile photo of petrockblog
    petrockblog
    Keymaster
    #2160
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    how do you get your joystick name? i have tried the input name and that doesn’t work for me and im out of ideas as to where to find the name. since its an analog device it does not show up in either of the two folders inside of /dev/input

    i only say that on an assumption since the only devices listed in either of those folders are USB devices.

    #2161
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    I was looking in the wrong spot. do this
    You should be able to just cd into the directory containing EmulationStation (usually ~/RetroPie/supplementary/EmulationStation/), run git pull to get the newest changes, and then make to recompile. You don’t need to copy the binary anywhere.

    and reboot and it gives you the option to skip keys

    #2162
    Profile photo of badekyle
    badekyle
    Participant

    Hey guys, thanks for responding.

    Matthew it sounds like you’re on the path that I’m hoping to get on…

    So I’ve now disabled SNESdev in the RetroPie Setup script. After a reboot, when I run jtest… I still get no response (all indicators read “off”) when I run jtest. Question, if the controller is working correctly, and I run jtest, with the “offs” change to “ons” when I press a button?

    #2163
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    the the setup script again and make sure to go to option #10 in the setup and make sure your are wired just like in the diagram. after you are sure you are go to terminal and type sudo modprobe gamecon_gpio_rpi map=0,0,2,2 then reboot
    after you come back up it Will see your controller then F4 out to prompt and go to the folder and do the command as decrpibed above. after a reboot you should be good. i might wipe my system and try again to make sure i understand everything correctly.

    go to http://blog.petrockblock.com/2012/08/26/gamecon-driver-module-for-nes-snes-and-n64-controllers-added-to-retropie-setup-script/#comment-932792490

    about 1/2 way down the page there is a code box that had the readme file in it.

    i got so confused by that portion that we are intrested in but i “cracked the code” lol

    Their like digital dip switches the first number corresponds to GPIO0 (NOT PIN) and so on. i was trying to give it a pin and then a controller as in map=72 or 52 (for pin 5 nes controller)

    i hope this helps

    #2164
    Profile photo of badekyle
    badekyle
    Participant

    Matthew, I followed the instructions you gave, thanks a lot. THat link was especially interesting (along with your helpful comments about using it)… however… I still get no response from my controller.

    I’ve double checked my wiring, and checked for conductivity, and everything seems in order. I’m using this for the NES controller pinout

    http://psmay.com/wp-content/uploads/2011/10/nes-controller-pinout.png

    And this for the GPIO RPi pinout (except that the gamecon install describes data 1 and data 2 on the opposite pins)

    http://petrockblog.files.wordpress.com/2012/10/wpid-photo-19-10-2012-2001.jpg

    So with that… I’m still getting no response. When your buttons are not yet properly mapped, how did you know that the controller was successfully connected and communicating? I am using: jtest /dev/input/js0

    THe one thing I do see happening is when I run “jtest /dev/input/js1”, I see the on/off of “2” quickly flickering between on and off… but no button pushes show any signs of life. Any other ideas?

    #2165
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    i used that same diagram for the pinouts. i went one further i tore off those two cables that are not used as to limit my confusion. This is what i suggest. wipe and reload you may have changed too much to be sure you didn’t mess something up on accident. i used this image http://blog.petrockblock.com/download/retropie-project-image/

    after that all you should need to do is expand your File system, run setup to disable SNESDev, enable Gamecon gpio drive reboot, update emulation station reboot and maybe make a manual configuration change. if you want we can skype real quick and ill look at your wiring. from what i can tell your jstest will always show an SNES controller.

    #2166
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    going to bed but if you want here is my RPI https://securecdn.disqus.com/uploads/mediaembed/images/521/380/original.jpg

    look at the discussion at the bottom of the page here http://blog.petrockblock.com/2012/07/19/connecting-snes-sockets-to-the-raspberry-pi-an-assembly-guide/#comment-931821455

    if your wired like that then it should atleast try to get you to configure a controller on boot into ES. if not then really id would wipe an reload i did it about 4 times.

    #2169
    Profile photo of badekyle
    badekyle
    Participant

    Matthew. Thanks. I’ll try the wipe and reinstall tomorrow… Hopefully that’ll do the trick. I’ll post on here either way for an update.

    #2177
    Profile photo of matthew
    matthew
    Participant

    good luck

    #2178
    Profile photo of nicosuave214
    nicosuave214
    Participant

    someone plz help with mine im struggling!

    #2181
    Profile photo of badekyle
    badekyle
    Participant

    nico, a little more info would help us help you…

    #2320
    Profile photo of badekyle
    badekyle
    Participant

    Ok guys, an update… I finally did a full wipe and reinstall using that image in the link provided by Matthew.

    Next I did as Matthews instructed: “expand your File system, run setup to disable SNESDev, enable Gamecon gpio driver reboot, update emulation station reboot”

    I then added my roms and ran es-scraper.

    I at this point I checked ES, and I get the “no joysticks detected” red text.

    Then I entered “sudo modprobe gamecon_gpio_rpi map=0,0,2,2”

    It still says “no joysticks detected”. If I F4 out of ES, and try to run jtest, I get an error… Any ideas? What am I missing? thanks again.

Viewing 16 posts - 1 through 16 (of 16 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar