neo geo and psx emulation problems

Welcome Page Forums RetroPie Project New to RetroPie? Start Here! neo geo and psx emulation problems

This topic contains 27 replies, has 9 voices, and was last updated by Profile photo of labelwhore labelwhore 1 year, 4 months ago.

Viewing 28 posts - 1 through 28 (of 28 total)
  • Author
    Posts
  • #114140
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    Hi.

    I’m fairly new to the whole Rpi experience and the first thing I tried to do with it is to make it in to an emulator station obviously 😛

    I can get most of the emulators working correctly but I can’t seem to get neo geo and psx games to work. I have bios for both systems loaded in to the correct folders.

    Neo geo recognizes the games and shows them on the list. But when I start the game the screen goes black for a while then a line of text appears about where the log file will be saved and then just quits the game and brings me back to the games list. I tried FBA since everyone sais it’s more reliable.

    For the playstation it’s a whole different story. I put the BIOS bin file in to the psx folder and it show in the games list. OK so far. Then I try loading a rom in bin format to the folder but it doesn’t show up in the list.

    #114144
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Member
    #114155
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    After I placed the bios in to the bios folder

    the Neo Geo emulator keeps stating that there is no space left on the device (when trying to run opt/retropie/supplementary/runcommand/runncomand.sh … I have a 16gb SD card and only one neo geo game and playstation game loaded on to it.

    For psx it states it’s an unsupported CD image even though I’m sure it’s a bin file and a playstation rom :P.

    #114157
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Member
    #114164
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    Thank you, that got the playstation rom to work but that doesn’t solve the neo geo not working.

    #114165
    Profile photo of shoothere
    shoothere
    Participant

    The neogeo.zip file should be in the neogeo folder, not the BIOS folder.

    Also: when in doubt, make sure you have a working neogeo bios. For me I was convinced I had a working one but in the end I had to download a fresh one and start from htere.

    #114167
    Profile photo of meneerjansen
    meneerjansen
    Participant

    With the Neo Geo you might have the same problem as in this topic, i.e. your ROM’s being to new. I think he finally got it working by converting his ROM’s to a version that lr-FBA can handle using this tutorial. Good luck! 🙂

    #114179
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    Hm… I just downloaded clrmamepro for the purposes of the tutorial but I’m kinda stumped at one point. The only fba folder I have in my retropie roms folder is named just plain fba. But the tutorial keeps mentioning pifba and lr-fba. Which is the right one now?

    EDIT: I tried both lr-fba and pifba and none of them worked. Am I simply using the wrong emulator?

    #114246
    Profile photo of meneerjansen
    meneerjansen
    Participant

    EDIT: I tried both lr-fba and pifba and none of them worked. Am I simply using the wrong emulator?

    What do you mean exactly? If you’ve got a romset of a certain version (for instance 0.154 for the lr-fba) then you can read here how to use the various FBA versions (lr-fba, pi-fba, etc.) w/ those ROMs.

    I, unfortunately, do not know how to use clrMame to convert one romset version into another. I own romsets from long, long ago that work w/ Retropie’s Mame and GnGeo-Pi. Also make sure you’ve got a working BIOS file for the Neo Geo and that it is placed in the proper place (i.e. for GnGeo-Pi in /home/pi/RetroPie/roms/neogeo).

    Good luck 🙂

    #114248
    Profile photo of dankcushions
    dankcushions
    Participant

    it’d also be helpful if you could paste the contents of /tmp/runcommand.log after you try to run a neogeo rom and it fails. that should show the specific error you’re getting.

    #114347
    Profile photo of eyepie
    eyepie
    Participant

    the neogeo emu is a bit picky about which bios version you use. You need to use the specific one mentioned on the retropie neogeo page.

    #114445
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    it’d also be helpful if you could paste the contents of /tmp/runcommand.log after you try to run a neogeo rom and it fails. that should show the specific error you’re getting.

    I tried locating the file but can’t find it via SSH. How can I access it?

    #114761
    Profile photo of acegrace
    acegrace
    Participant

    I’ve got the same problem with 3.4. Load neo geo games and get a black screen before dropping back to emulation station.

    The same roms work perfectly fine with 3.3.

    #114763
    Profile photo of meneerjansen
    meneerjansen
    Participant

    I’ve got the same problem with 3.4. Load neo geo games and get a black screen before dropping back to emulation station.

    The same roms work perfectly fine with 3.3.

    That might mean that RetroPie changed from Neo Geo emulator version. from 3.3 to 3.4. I almost never update anything for this reason: if it an’t broken, don’t try to fix it.

    #114764
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    ^^ don’t upgrade just to upgrade. Wait until there is a fix you need.

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

    #114770
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    I get all that and I did not upgrade. I just bough the new RP2 and just downloaded he last stable build of retropie for RP2.

    All the same that doesn’t answer how I can access runcommand.log. I can’t find it on the pi.

    #114796
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    It should be in the /tmp folder. How are you trying to access it?

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

    #114799
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    With ssh. Where is the tmp folder located. I can’t find it.

    #114801
    Profile photo of dankcushions
    dankcushions
    Participant

    it’s /tmp/ you need to go right to the root and then access /tmp/. most ftp clients will have a text box where you can just type that in

    #115934
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    I finally got the chance to look at the log file. It’s empty. So that won’t help 😛

    I did find a rom that works though. I don’t know how I did it but I managed to get that one single rom working. Is there a way to find out what romset version it is?

    #115935
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    The only thing you can do is convert a romset with clrmame. Converting them yourself is the only way to be sure what version of mame or neogeo roms you have.

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

    #115936
    Profile photo of InsecureSpike
    InsecureSpike
    Participant

    what about testing different bios packs? you should be looking for a neogeo.zip keep it zipped, I see in your first post you wrote .bin file?!
    some neogeo.zip’s don’t contain All the files needed

    #115937
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    your best bet is to get the very latest complete set you can find, and look for the rollback rom set to match that verion. (rollback roms are a set of files from previous mame roms that may be needed to build some older rom sets.) Then run through the instructions here twice, once using the complete set as a source, then again using the rollback romset as a source:

    https://github.com/retropie/retropie-setup/wiki/Managing-ROMs

    Doing all of that will give you a 100% complete set of any version mame or fba roms that you need.

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

    #115939
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    Also, if you try to start a game and it immediately goes back to ES without anything in runcommand.log, that usually means you have the wrong bios.

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

    #115942
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    I finally got the chance to look at the log file. It’s empty. So that won’t help 😛

    I did find a rom that works though. I don’t know how I did it but I managed to get that one single rom working. Is there a way to find out what romset version it is?

    That can happen. chances are that particular rom hasn’t changed over a few different fba versions.

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

    #115943
    Profile photo of winnetouch
    winnetouch
    Participant

    Yes… But there is also the chance I found the correct bios and romset comvination. Is there a way to find out what romset a certain file is? I don’t remember where I got the rom from to check.

    #115945
    Profile photo of dankcushions
    dankcushions
    Participant

    the runcommand.log resets every boot i think. to get it to popualate you need to run the game that doesn’t work, and then look.

    to check a rom matches the romset you require: https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup/wiki/Managing-ROMs – scan romset

    i’d sooner start afresh – it’s probably going to be a nightmare downloading odd roms as you never know where they’re from. just download a complete set.

    #115949
    Profile photo of labelwhore
    labelwhore
    Participant

    Yes… But there is also the chance I found the correct bios and romset comvination. Is there a way to find out what romset a certain file is? I don’t remember where I got the rom from to check.

    There is no way to tell other than building the set yourself. If you use a .dat file for version .106 to build a set, then you have version .106. That’s really the only way there is.

    http://www.th3rdwave.com/tracks/
    ^^ my other hobby

Viewing 28 posts - 1 through 28 (of 28 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar