Joysticks and Directionnal pad doesn't work on ES

Welcome Page Forums RetroPie Project Everything else related to the RetroPie Project Joysticks and Directionnal pad doesn't work on ES

This topic contains 6 replies, has 2 voices, and was last updated by Profile photo of reaver63 reaver63 2 years, 11 months ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #22203
    Profile photo of reaver63
    reaver63
    Participant

    Hello guys, i followed a lot of tutorial, did 2 times the source installation (16-20hours) and i still got a big problem… really boring
    I need your help, My xbox 360 controller works properly in emulationstation menu, but when i’m in a game, only A B X Y are working, the joysticks and directionnal pad doesn’t work. the Led 1 is on, i don’t know what to do even with searching on google for a lot of time.
    I don’t have the folders like configs & retroarch.cfg (on winscp) but i got bios, and roms only.
    I’m really bored about that : / Help me please 🙁

    for example in megaman x i can jump, i can shoot, but i can’t move
    i tested it on all my games, even with keyboard unplugged

    Keyboard works for everything
    but wired Xbox360 doesn’t work for moves

    help me please :'(

    #22245
    Profile photo of trimmtrabb
    trimmtrabb
    Participant

    Hi, in terminal run this:

    sudo chown pi /opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg
    cd /opt/retropie/emulators/RetroArch/installdir/bin
    sudo ./retroarch-joyconfig -j 0 >> /opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg

    If you have found the solution to your problem please mark the topic as resolved.

    #22246
    Profile photo of trimmtrabb
    trimmtrabb
    Participant

    If -j 0 doesn’t work try -j 1

    If you have found the solution to your problem please mark the topic as resolved.

    #22263
    Profile photo of reaver63
    reaver63
    Participant

    i’m running (for the third time) a source install, but i saw another problem like mine on this forum, i’m gonna try it, and if it doesn’t work, i’m gonna try yours.
    But could you explain “why” this is not working?
    is it “normal” to don’t have the folders in winscp?

    #22354
    Profile photo of trimmtrabb
    trimmtrabb
    Participant

    The config location has changed in RetroPie 2.x, now located in /opt/retropie/configs/

    If you have found the solution to your problem please mark the topic as resolved.

    #22935
    Profile photo of reaver63
    reaver63
    Participant

    Its working but… i don’t understand wtf is happening, it seem controls are assigned by more than 1 button, for example, megaman is jumping and shooting, running and start etc…

    i don’t understand AT ALL the prompt, it says “B button (Down)” O_o i only got 1 B button,

    does somebody can give me his retroarch.cfg for the controls? that’s a really big mess to configure that thing… U_U

    #22972
    Profile photo of reaver63
    reaver63
    Participant

    After a lot of rage, and searching on the internet, i’m pretty close!
    All the controls were buggy (for example the button B was moving left & down my character)

    So here is the script, if somebody got the same problem one day

    But i got a really last small problem
    On all my games, some controls are reversed

    For example: the B button is for shoot in megaman X, in a normal case, it would be the X button, same for the dash, i’m dashing with X, in a normal case, it’s B

    Does somebody can help me to change theses controls or give me a link with a mapping plan for the controller?

    input_player1_joypad_index = "0"
    input_player1_a_btn = "0"
    input_player1_b_btn = "1"
    input_player1_x_btn = "2"
    input_player1_y_btn = "3"
    input_player1_l_btn = "4"
    input_player1_r_btn = "5"
    input_player1_l2_btn = "6"
    input_player1_r2_btn = "7"
    input_player1_l3_btn = "11"
    input_player1_r3_btn = "12"
    input_player1_start_btn = "9"
    input_player1_select_btn = "8"
    input_player1_left_btn = "h0left"
    input_player1_up_btn = "h0up"
    input_player1_right_btn = "h0right"
    input_player1_down_btn = "h0down"
    input_player1_l_x_plus_axis = "+0"
    input_player1_l_y_plus_axis = "+1"
    input_player1_l_x_minus_axis = "-0"
    input_player1_l_y_minus_axis = "-1"
    input_player1_r_x_plus_axis = "+2"
    input_player1_r_y_plus_axis = "+3"
    input_player1_r_x_minus_axis = "-2"
    input_player1_r_y_minus_axis = "-3"
    
    input_enable_hotkey_btn = "11"
    input_exit_emulator = "3"
    
    input_enable_hotkey_btn = "11"
    input_save_state = "0"
    
    input_enable_hotkey_btn = "11"
    input_load_state = "2"

    By the way, thank you really much for the help.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar