ILI9325 framebuffer LCD

This topic contains 6 replies, has 2 voices, and was last updated by Profile photo of roquen roquen 3 years, 5 months ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #4292
    Profile photo of hechtersheim
    hechtersheim
    Participant

    Hello,

    I connected my raspberry pi with an ILI9325 LCD. I took the instructions on how to connect it from this page: Raspberry Pi micro arcade machine

    Now when I start the RPi, I see the console and then the splashscreen, but when emulationstation starts, the display turns black. If I connect an hdmi monitor I will see emulationstation on the monitor, but I will still have a black screen on the LCD.

    Can emulationstation only be displayed on the standart video outputs of the RPi?

    #4310
    Profile photo of roquen
    roquen
    Participant

    Can emulationstation only be displayed on the standart video outputs of the RPi?

    Yes. I have no problems with using the composite video output. I have an old television I saved from a dumpster that I use composite video for. No issues.

    You may need to force the video output to composite, though since you see the boot screen, it shouldn’t, but maybe it is trying to send the output to HDMI after it loads.

    sudo raspi-config --> Advanced Settings --> force composite output

    #4314
    Profile photo of hechtersheim
    hechtersheim
    Participant

    I don’t have this option in raspi-config. The only thing I can change is the overscan in the advanced settings menu.

    #4315
    Profile photo of roquen
    roquen
    Participant

    add/edit these lines in your raspi-config.txt

    # Force composite with NTSC 4:3 video output
    sdtv_mode=0
    sdtv_aspect=1
    hdmi_ignore_hotplug=1
    

    mode: this forces NTSC

    aspect: This forces the output to be 4:3
    2 is 14:9 and 3 is 16:9

    ignore_hotplug: this forces composite mode even if it thinks (or actually does) see an HDMI connection

    #4316
    Profile photo of roquen
    roquen
    Participant

    I totally misread your post. Let me retract my suggestion and give you a better one.

    Ignore my previous suggestion entirely, I apparently completely forgot how to read today.

    Can you run a game from the command-line? As in, does your emulator execute and display properly?

    Edit: Extra Questions:

    Do you see the white dot in the center of the screen when it boots to emulation station?

    #4320
    Profile photo of hechtersheim
    hechtersheim
    Participant

    Yes I can remember that I saw a white dot after the splashscreen. I will test running a game from the command line, but it will take me some time to setup my raspberry pi again, because I desoldered the screen.

    #4337
    Profile photo of roquen
    roquen
    Participant

    if you see the white dot but nothing else, OpenGL is failing for some reason.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar