Bluetooth not connecting 8bitdo SFC30 (bluetoothctl – Bluez v5)

Welcome Page Forums RetroPie Project Controller Configuration in RetroPie Bluetooth not connecting 8bitdo SFC30 (bluetoothctl – Bluez v5)

This topic contains 4 replies, has 4 voices, and was last updated by Profile photo of Floob Floob 1 year, 5 months ago.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Posts
  • #113779
    Profile photo of eightkiller
    eightkiller
    Participant

    Hy,

    I’m trying to use a 8bitdo Controller SFC30 on Retropie 3, I read many posts on forums, and tried several things but i still don’t manage to get it to work. Here is my problem.

    I followed the Bluetoothctl Wiki for Bluez V5 (the Retropie tutorial writes about Bluez V4, with Wheezy not Jessie :s)

    Which told me to:

    power on
    scan on
    agent on
    devices (to get the mac address of my device)
    trust *Mac_address_of_my_controller*
    pair *Mac_address_of_my_controller*
    connect *Mac_address_of_my_controller*
    

    I managed to make it work once, but now when i try to connect i always get

    [bluetooth]# connect my:controller:mac:address
    Attempting to connect to my:my:controller:mac:address
    [CHG] Device my:controller:mac:address Connected: yes
    Failed to connect: org.bluez.Error.Failed
    [CHG] Device my:controller:mac:address Connected: no
    

    I don’t know why it worked once and it’s not working anymore, the pairing is already done, i get an error “AlreadyExists” when i try to pair again.

    I tried to look for error by using :

    root@retropie:~# systemctl status bluetooth
    Failed to get D-Bus connection: Unknown error -1
    root@retropie:~# systemctl --user status
    Failed to get D-Bus connection: Unknown error -1
    

    Without any success 🙁

    If you have any idea I would be grateful !

    P.S. I would also like to automatically launch the synchro by connecting automatically the blueetooh controller when i boot my Raspberry, maybe something inside rc.local ?, the Retropie tutorial is for Bluez V4, not working the same way with Bluez v5 !, I tried what was advised on the wiki to auto. launch this, but it’s not doing it :s)

    #114063
    Profile photo of eightkiller
    eightkiller
    Participant

    Still no one to help me ? :s

    #114074
    Profile photo of teirich
    teirich
    Participant

    Hey, having the same problem as you. Please see my post here and try the second part, that may help you get a little further.

    https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup/issues/1185#issuecomment-171677656

    #114968
    Profile photo of abs7
    abs7
    Participant

    I think i’ve seen this error before. Try doing all the commands as root. in the terminal, type: sudo su

    Let me know how you get on/

    #114977
    Profile photo of Floob
    Floob
    Member

    If you are trying to get your bluetooth controller working with RetroPie, please check the Wiki. The process there will auto reconnect on startup.

    https://github.com/retropie/retropie-setup/wiki/Setting-up-a-Bluetooth-controller

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar