B+ showing 256mb memory

This topic contains 3 replies, has 2 voices, and was last updated by  petrockblog 3 years ago.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)
  • Author
    Posts
  • #84247

    rickandersen
    Participant

    Hi

    I am new to this project. I am setting up a unit and am only seeing 256mb of memory when running the “free -m” command. I have another sd card with NOOBS on it. When I put that card in the unit and run the command it shows the full 512mb. I’ve run the “sudo apt-get update” “sudo apt-get upgrade” and “sudo rpi-update” commands with no luck. Does anyone know what else I need to do for this to recognize the full 512mb of memory in the unit?

    #84248

    petrockblog
    Keymaster

    this is because the other 256MB is allocated for the GPU. noobs may be set to allocate much less. emulation station needs plenty of memory for the gpu. you can tweak the amount by editing /boot/config.txt (Look for gpu_mem_512 setting)

    #84249

    rickandersen
    Participant

    Hmm. OK. I see that setting and it is set to 256. I was going off of what was showing under the “memory split” section of the raspi-config tool which shows the gpu as having 128. Do you recommend sticking with 256?

    #84257

    petrockblog
    Keymaster

    If you are running low on ram, you could decrease it a bit. depends what resolution you are running in etc.

Viewing 4 posts - 1 through 4 (of 4 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

PLEASE NOTE: All orders that are placed between January 14th and January 28th will be shipped on January 29th. Dismiss