Xbox Controller – No Analog or Vibration?

Home Forums RetroPie Project Everything else related to the RetroPie Project Xbox Controller – No Analog or Vibration?

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 6 replies, has 3 voices, and was last updated by Profile photo of hurders hurders 2 years, 6 months ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #81866
    Profile photo of hurders
    hurders
    Participant

    Installed the xboxdrv and configured RetroArch settings to map all buttons including analog etc. but playing games the analog sticks don’t seem to work, although the buttons do e.g. clicking the sticks in. Can’t figure out quite why that would be, any ideas?

    Also how do you get vibration/rumble to work e.g. with PSX games?

    #81895
    Profile photo of proxycell
    proxycell
    Participant

    ok, so you’re trying to get the analogue sticks to work with the ps1 games as well? could be the emulator itself.

    #81999
    Profile photo of hurders
    hurders
    Participant

    ok, so you’re trying to get the analogue sticks to work with the ps1 games as well? could be the emulator itself.

    That’s what I’m trying to achieve yes.

    I configure the xbox controller retroarch settings through the Retro-Pie setup where it recognises the analogue axis and registers them ok. But, it doesn’t seem to enable the analogue axis when running PSX games? Neither do I get any vibration feedback which I assumed would also work?

    Odd thing is that as I mentioned before, clicking the analogue sticks (L3 and R3) work ok in the psx emulator.

    What am I missing?

    I even pasted the controller config at the bottom of the main retroarch.cfg file as deatailed below but still not working:

    input_player1_joypad_index = “0”
    input_player1_b_btn = “1”
    input_player1_y_btn = “3”
    input_player1_select_btn = “8”
    input_player1_start_btn = “9”
    input_player1_up_axis = “-5”
    input_player1_down_axis = “+5”
    input_player1_left_axis = “-4”
    input_player1_right_axis = “+4”
    input_player1_a_btn = “0”
    input_player1_x_btn = “2”
    input_player1_l_btn = “4”
    input_player1_r_btn = “5”
    input_player1_l2_btn = “6”
    input_player1_r2_btn = “7”
    input_player1_l3_btn = “11”
    input_player1_r3_btn = “12”
    input_player1_l_x_plus_axis = “+0”
    input_player1_l_x_minus_axis = “-0”
    input_player1_l_y_plus_axis = “+1”
    input_player1_l_y_minus_axis = “-1”
    input_player1_r_x_plus_axis = “+2”
    input_player1_r_x_minus_axis = “-2”
    input_player1_r_y_plus_axis = “+3”
    input_player1_r_y_minus_axis = “-3”
    input_enable_hotkey_btn = “8”
    input_exit_emulator_btn = “9”
    input_enable_hotkey_btn = “8”
    input_save_state_btn = “5”
    input_enable_hotkey_btn = “8”
    input_load_state_btn = “4”
    input_enable_hotkey_btn = “8”
    input_state_slot_increase_btn = “7”
    input_enable_hotkey_btn = “8”
    input_state_slot_decrease_btn =”6″
    input_enable_hotkey_bn = “8”

    Any suggestions?

    #82000
    Profile photo of imnew
    imnew
    Participant

    I’ve not yet had one response on this retropie site – can someone please let me know if they can see this? I’m not sure if my accounts screwed or something weird (invisibility mode?!)

    thanks

    #82001
    Profile photo of proxycell
    proxycell
    Participant

    hi imnew – yes we can see your post here, are you also having trouble with the ps1 emulator and controller?

    @hurders: ok, i really need to test out the ps1 emulator myself sometime… my advice to you for now is to basically start from 100% scratch with the retropie 2.3 image. do not touch any other emulators, add in a few ps1 games/bios and try from there.

    try not pasting in the config?

    i’ll learn as I go too

    #82002
    Profile photo of imnew
    imnew
    Participant

    @proxycell – no I’m not thanks, I was just really unsure whether I was actually visible or not. Apologies to OP for any confusion, thanks for clearing that up

    #82020
    Profile photo of hurders
    hurders
    Participant

    Ok, I’ve managed to sort out the analogue stick issue.

    I set a hotkey to let me go into the actual emulator menu when its running and then there are options to set the input as a joypad with analogue. Then you can write those settings out to a new config. I then opened that new config up and copied all the input settings into my main retroarch.cfg which then lets all retroarch emulators boot up with analogue enable by default. Still no vibration feedback but I’m thinking this isn’t a working option on PSX emulation via retroarch? Either way I’m not too fussed as PSX emulation ain’t something I’ll really bother with.

    If anyones interested, here is the input settings I use. Just copy and paste these to the end of your retroarch.cfg and providing you are using a wireless 360 controller it should enable analogue by default and it also lets you use the sticks to control d-pad which is useful for SNES etc:

    input_device_p1 = “0”
    input_player1_joypad_index = “0”
    input_libretro_device_p1 = “5”
    input_player1_analog_dpad_mode = “1”
    input_player1_b = “z”
    input_player1_b_btn = “1”
    input_player1_b_axis = “nul”
    input_player1_y = “a”
    input_player1_y_btn = “3”
    input_player1_y_axis = “nul”
    input_player1_select = “rshift”
    input_player1_select_btn = “8”
    input_player1_select_axis = “nul”
    input_player1_start = “enter”
    input_player1_start_btn = “9”
    input_player1_start_axis = “nul”
    input_player1_up = “up”
    input_player1_up_btn = “h0up”
    input_player1_up_axis = “nul”
    input_player1_down = “down”
    input_player1_down_btn = “h0down”
    input_player1_down_axis = “nul”
    input_player1_left = “left”
    input_player1_left_btn = “h0left”
    input_player1_left_axis = “nul”
    input_player1_right = “right”
    input_player1_right_btn = “h0right”
    input_player1_right_axis = “nul”
    input_player1_a = “x”
    input_player1_a_btn = “0”
    input_player1_a_axis = “nul”
    input_player1_x = “s”
    input_player1_x_btn = “2”
    input_player1_x_axis = “nul”
    input_player1_l = “q”
    input_player1_l_btn = “4”
    input_player1_l_axis = “nul”
    input_player1_r = “w”
    input_player1_r_btn = “5”
    input_player1_r_axis = “nul”
    input_player1_l2 = “nul”
    input_player1_l2_btn = “6”
    input_player1_l2_axis = “nul”
    input_player1_r2 = “nul”
    input_player1_r2_btn = “7”
    input_player1_r2_axis = “nul”
    input_player1_l3 = “nul”
    input_player1_l3_btn = “11”
    input_player1_l3_axis = “nul”
    input_player1_r3 = “nul”
    input_player1_r3_btn = “12”
    input_player1_r3_axis = “nul”
    input_player1_l_x_plus = “nul”
    input_player1_l_x_plus_btn = “nul”
    input_player1_l_x_plus_axis = “+0”

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar