Theme backgrounds not showing for some systems

Home Forums RetroPie Project Everything else related to the RetroPie Project Theme backgrounds not showing for some systems

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 2 replies, has 0 voices, and was last updated by Profile photo of sumpy Sumpy 2 years, 9 months ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #16855
    Profile photo of sumpy
    Sumpy

    Hello. I recently installed Retro Pie, and have really been enjoying it. Recently, I noticed that the background (the blurred one) behind each system menu item doesn’t show for SNES or Sega32. It used to, but I’m not sure what changed.

    I checked the themes directly, and the xml files look fine for both systems. I also grabbed the background files (snes_art_blur.jpg & 32x_art_blur.jpg) and they display perfectly on my Mac. I even replaced the following directories with fresh copies downloaded from the themes package:

    /etc/emulationstation/themes/simple/sega32x
    /etc/emulationstation/themes/simple/snes

    Any ideas why they would be showing white instead of properly showing the background image? I can’t say for sure, but it seems like it may have started this after I ran the scraper last night.

    Thanks!
    Brian

    #16966
    Profile photo of sumpy
    Sumpy

    Relevant portion of the /etc/emulationstation/themes/simple/sega32x/theme.xml:

    <image name="background" extra="true">
       <path>./art/32x_art_blur.jpg</path>
     </image>
    

    Files exist:

    pi@raspberrypi /etc/emulationstation/themes/simple/sega32x/art $ ls -lah
    total 204K
    drwxr-xr-x 2 pi   pi   4.0K Jul 17 21:39 .
    drwxr-xr-x 3 root root 4.0K Jul 17 21:39 ..
    -rw-r--r-- 1 pi   pi   156K Jul 17 21:39 32x_art_blur.jpg
    -rw-r--r-- 1 pi   pi    23K Jul 17 21:39 32x_art.png
    -rw-r--r-- 1 pi   pi    14K Jul 17 21:39 32x.svg
    

    Sega white background.

    PC Engine background image working.

    #16994
    Profile photo of sumpy
    Sumpy

    Disregard. From the FAQ:

    Q. Some systems have a white background that shouldn’t.

    A. You probably ran out of VRAM on the Raspberry Pi. A good rule of thumb for how much memory you should allocate to the GPU on a 1080p setup using the default themes is 8mb + 25mb + 10mb * [NUMBER_OF_SYSTEMS_WITH_GAMES] (framebuffer + fonts + high quality system art). 256mb should be fine for casual setups.

    I had set my GPU RAM to 128, and this was the problem.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar