retroarch-joypads file not being created…

Home Forums RetroPie Project Controller Configuration in RetroPie retroarch-joypads file not being created…

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 10 replies, has 2 voices, and was last updated by Profile photo of jamesleecartel jamesleecartel 1 year, 2 months ago.

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
  • Author
    Posts
  • #119402
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    Hi There,

    I’m having a stressful time getting my usb snes (iBuffalo) to register with the emulators.
    It’s working in emulationstation menus….but not in games.
    It comes up at “Not configured” in yellow writing on starting an emulator.

    I have successfully setup my 2p arcade joystick (Xin-mo) after a bit of a hectic time thanks to awesome folk on this forum!

    So now I want the ability to jump between pad and joysticks….

    The key thing I think is the fact that I haven’t got a file in my /retroarch – joypads/ folder that corresponds to the snes controller. I have one in there for my arcade stick.

    This is why I think the emulators are saying it’s “not configured”…..

    so my question is, how do I properly configure this bad boy!?

    Any help would be much appreciated!

    Thanks
    James

    #119408
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Moderator

    what does your es_input.cfg file look like?

    #119409
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    heya, the es_input.cfg has both my “THT Arcade console 2p USB Player” and the “USB, 2 axis 8 Button gamepad” listed….

    #119410
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Moderator

    post the whole contents of it on something like pastebin

    #119411
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    I will totally figure out how to do that… I’m still a noob with all this.
    Just need to look up how to properly get the info up here.
    Will pop it up tomorrow eve, my time(london)
    Thanks!

    #119412
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Moderator

    This is what mine looks like:

    <?xml version="1.0"?>
    <inputList>
      <inputAction type="onfinish">
     <command>/opt/retropie/supplementary/emulationstation/scripts/inputconfiguration.sh</command>
      </inputAction>
      <inputConfig type="keyboard" deviceName="Keyboard">
        <input name="pagedown" type="key" id="114" value="1"/>
        <input name="start" type="key" id="115" value="1"/>
        <input name="pageup" type="key" id="101" value="1"/>
        <input name="up" type="key" id="1073741906" value="1"/>
        <input name="a" type="key" id="13" value="1"/>
        <input name="b" type="key" id="1073742053" value="1"/>
        <input name="down" type="key" id="1073741905" value="1"/>
        <input name="right" type="key" id="1073741903" value="1"/>
        <input name="select" type="key" id="97" value="1"/>
        <input name="left" type="key" id="1073741904" value="1"/>
      </inputConfig>
    </inputList>

    The following code block is needed in order to call the script that automates the creation of the retroarch controller configs. It is called anytime that you configure a controller through emulationstation

      <inputAction type="onfinish">
     <command>/opt/retropie/supplementary/emulationstation/scripts/inputconfiguration.sh</command>
      </inputAction>
    #120055
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    Right… I’ve been super busy so haven’t had a chance to do this yet.

    But… I thought I’d quickly try a fresh image of retropie 3.6 on my new pi 3 to see if it was something weird with my old pi….

    But I get the same controller issue. I tried my buffalo snes pad… And a 3rd part Xbox 360 pad.
    Both configure in emulationstation but don’t work in roms (don’t even see any yellow text at the start of games)

    Will figure out how to post the info in the correct way….

    #120057
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    this is what is in my retro-arch joypads folder…

    <script src=”//pastebin.com/embed_js/TbEiMFSf”></script>

    #120058
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    input_device = “USB,2-axis 8-button gamepad ”
    input_driver = “udev”
    input_r_btn = “5”
    input_save_state_btn = “5”
    input_start_btn = “7”
    input_exit_emulator_btn = “7”
    input_l_btn = “4”
    input_load_state_btn = “4”
    input_up_axis = “-1”
    input_a_btn = “0”
    input_b_btn = “1”
    input_reset_btn = “1”
    input_down_axis = “+1”
    input_right_axis = “+0”
    input_state_slot_increase_axis = “+0”
    input_x_btn = “2”
    input_menu_toggle_btn = “2”
    input_select_btn = “6”
    input_enable_hotkey_btn = “6”
    input_y_btn = “3”
    input_left_axis = “-0”
    input_state_slot_decrease_axis = “-0”

    #120059
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    this is what is in my es_input.cfg(can’t figure out this pastebin business, sorry….kids are tugging at my trousers whilst trying to do these posts!)

    <?xml version=”1.0″?>
    <inputList>
    <inputAction type=”onfinish”>
    <command>/opt/retropie/supplementary/emulationstation/scripts/inputconfiguration.sh</command>
    </inputAction>
    <inputConfig type=”joystick” deviceName=”USB,2-axis 8-button gamepad “>
    <input name=”pagedown” type=”button” id=”5″ value=”1″/>
    <input name=”start” type=”button” id=”7″ value=”1″/>
    <input name=”pageup” type=”button” id=”4″ value=”1″/>
    <input name=”up” type=”axis” id=”1″ value=”-1″/>
    <input name=”a” type=”button” id=”0″ value=”1″/>
    <input name=”b” type=”button” id=”1″ value=”1″/>
    <input name=”down” type=”axis” id=”1″ value=”1″/>
    <input name=”right” type=”axis” id=”0″ value=”1″/>
    <input name=”select” type=”button” id=”6″ value=”1″/>
    <input name=”left” type=”axis” id=”0″ value=”-1″/>
    </inputConfig>
    <inputConfig type=”joystick” deviceName=”Afterglow AX.1 Gamepad for Xbox 360″>
    <input name=”pagedown” type=”button” id=”5″ value=”1″/>
    <input name=”start” type=”button” id=”7″ value=”1″/>
    <input name=”pageup” type=”button” id=”4″ value=”1″/>
    <input name=”up” type=”hat” id=”0″ value=”1″/>
    <input name=”a” type=”button” id=”0″ value=”1″/>
    <input name=”b” type=”button” id=”1″ value=”1″/>
    <input name=”down” type=”hat” id=”0″ value=”4″/>
    <input name=”right” type=”hat” id=”0″ value=”2″/>
    <input name=”select” type=”button” id=”6″ value=”1″/>
    <input name=”left” type=”hat” id=”0″ value=”8″/>
    </inputConfig>
    </inputList>

    Thanks for any help…totally frustrated! ha

    #120117
    Profile photo of jamesleecartel
    jamesleecartel
    Participant

    I feel very silly.
    I sorted it by configuring the controller in the RGUI.

    Sorry for being a noob. I watched a video that was in a sticky post…. Should have done that first!

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar