pifba no sound in certain games

Home Forums RetroPie Project Everything else related to the RetroPie Project pifba no sound in certain games

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 19 replies, has 6 voices, and was last updated by Profile photo of trimmtrabb trimmtrabb 3 years ago.

Viewing 20 posts - 1 through 20 (of 20 total)
  • Author
    Posts
  • #4375
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    I think i discovered why sound doesnt work in pifba binary and works in fba retroarch.

    pifba is an older version of fba that still uses roms with a “*m1_decrypted.bin” file inside the game zips.
    While fba retroarch is a newer version of fba that doesnt need the m1_decrypted.bin

    For that reason new version of roms (which i have) doesnt work in the old pifba.

    #4376
    Profile photo of brucelee1972
    brucelee1972
    Participant

    Which games exactly, have no sound.
    Metal Slug 1 or which part.

    #4377
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    Several games: Metal slug 4, 5 , samuray showdown 1-5

    In some games sound works though super sidekicks etc

    #4389
    Profile photo of kitchuk
    kitchuk
    Participant

    Are you using the retroarch core version of FBA or the Binary version?

    #4390
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    binary version

    #4395
    Profile photo of kitchuk
    kitchuk
    Participant

    Try another bios? I’m rally not sure what it could be. Sorry!

    #4398
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    i have sound in the retroarch version…. its a shame since binary version is faster…

    #4414
    Profile photo of kitchuk
    kitchuk
    Participant

    Mmmm. It should be fine with sound. Does no sound play with both neo geo and CPS roms?

    #4419
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    I only have neo geo roms. The sound problem seems to be in “more recent” games such as metal slug 4/5, and samurai showdown.

    #4438
    Profile photo of whise
    whise
    Participant
    #4571
    Profile photo of dautonico
    dautonico
    Participant

    I ran into this problem, using piFBA binary dated 3 november 2013, and my solution was to download the M1 files for the games with no sound, apparently M1 is a sound chip and some of the roms dont came with it.

    #4576
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    can you send me these files or provide a link?

    #4584
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    I think i discovered why sound doesnt work in pifba binary and works in fba retroarch.

    pifba is an older version of fba that still uses roms with a “*m1_decrypted.bin” file inside the game zips.

    While fba retroarch is a newer version of fba that doesnt need the m1_decrypted.bin

    For that reason new version of roms (which i have) doesnt work in the old pifba.

    Its a shame really, since the pifba emulation is faster.

    #5045
    Profile photo of peanut
    peanut
    Participant

    are the m1_decrypted.bin files somewhere so you can add them to the rom? if so where? ive tried one van emuparadise but I still get a “m1-rom error” for both ms 4 and 5

    #5049
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    pifba is an old version of fba..

    use the retroarch version, tweak it and it will run better then pifba and with sound

    #5052
    Profile photo of peanut
    peanut
    Participant

    The gngeo? That doesnt work at all (In my case) or the fba version that laggs in video and sound? What tweaks are necessary other then overclocking to make retroarch fba version work smoother/better?

    #5053
    Profile photo of whise
    whise
    Participant

    Sorry i didn’t read your post correctly, check out this rom source: http://goo.gl/PPYkS7

    I do recoment retroarch fba version to emulate these:

    just set video_threaded=true and audio framerate to 44100

    #5055
    Profile photo of peanut
    peanut
    Participant

    input_player1_joypad_index = 0
    input_player1_b_btn = 1
    input_player1_a_btn = 2
    input_player1_y_btn = 0
    input_player1_x_btn = 3
    input_player1_l_btn = 4
    input_player1_r_btn = 5
    input_player1_start_btn = 9
    input_player1_select_btn = 8
    input_player1_up_btn = “h0up”
    input_player1_down_btn = “h0down”
    input_player1_left_btn = “h0left”
    input_player1_right_btn = “h0right”

    input_enable_hotkey_btn = 9
    input_exit_emulator_btn = 8

    input_enable_hotkey_btn = 9
    input_save_state_btn = 4

    input_enable_hotkey_btn = 9
    input_load_state_btn = 5

    input_player1_left_axis = -0
    input_player1_right_axis = +0
    input_player1_up_axis = -1
    input_player1_down_axis = +1

    audio_out_rate = 44100
    video_threaded = true

    # audio_enable = true
    # audio_driver = sdl
    # audio_sync = true
    # rewind_enable = false

    Ive tried with the above settings and with the settings that are currently blocked off but the game just lags a lot. I’ve tried the max overclock aswell and still no effect… am i missing something?

    #5056
    Profile photo of peanut
    peanut
    Participant

    DESCNAME=FinalBurn Alpha (this one laggs a lot but has sound on all games)
    NAME=fba
    PATH=/home/pi/RetroPie/roms/fba
    EXTENSION=.zip .ZIP
    COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 “/home/pi/RetroPie/emulators/RetroArch/installdir/bin/retroarch -L /home/pi/RetroPie/emulatorcores/fba-libretro/fb_alpha_libretro.so –config /home/pi/RetroPie/configs/all/retroarch.cfg –appendconfig /home/pi/RetroPie/configs/fba/retroarch.cfg %ROM%”
    # alternatively: COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 “/home/pi/RetroPie/emulators/pifba/fba2x %ROM%”
    PLATFORMID=23

    DESCNAME=NeoGeo (this one works smooth but missing sound on Metal Slug 4 and 5)
    NAME=neogeo
    PATH=/home/pi/RetroPie/roms/neogeo
    EXTENSION=.zip .ZIP
    COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 “/home/pi/RetroPie/emulators/pifba/fba2x %ROM%”
    # alternatively: COMMAND=/home/pi/RetroPie/supplementary/runcommand/runcommand.sh 1 “/home/pi/RetroPie/emulators/pifba/fba2x %ROM%”
    PLATFORMID=24

    #5813
    Profile photo of trimmtrabb
    trimmtrabb
    Participant

    To get sound working in PiFBA with Metal Slug 5: Google ‘Metal Slug 5 Decrypted C’ and combine the contents of that zip file with the contents of the regular ROM and re-zip as mslug5.zip The process is the same for Metal Slug 4.

    Hope this helps

    If you have found the solution to your problem please mark the topic as resolved.

Viewing 20 posts - 1 through 20 (of 20 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar