Mame roms won't start

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

Tagged: 

This topic contains 5 replies, has 2 voices, and was last updated by Profile photo of minos minos 2 years, 10 months ago.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts
  • #7258
    Profile photo of minos
    minos
    Participant

    Hello, i’m Pedro, a noob in linux, have installed the retropie within the PiPplware 2.0 (a portuguese distro based in Raspbian (2014-01-07) [http://pplware.sapo.pt/linux/pipplware-2-0-descarregue-ja-a-versao-final/]). It cames with pifba for MAME games.
    My problem is, when i choose a game from MAME emulation station (all roms are from 037b5 romset, and are into the \retropie\roms\mame directory) it try do load, apears on the tv a fast scroll of white letters, then cames back to the emulestation MAME screen with the list of games. It does this in EVERY single game… something wrong, cause at least one should be ok. Also checked the roms name with the gamelist.txt. Please help me! I tried to find something in the forum, but got lost in translation…!

    Thanks in advance.
    Pedro

    #7268
    Profile photo of minos
    minos
    Participant

    Ok, downloaded some mame BIOS and put them in roms directory. IT’S OK NOW, almost all games load.

    Then realized that the resolution using pifba was poor, so changed in the es_config to use MAME4ALL. Perfect the roms loaded and with much better resolution, but lost the usage of the usb controller that was using with pifba. Tried to configure it again in “input configuration” on emulationstation and it doesn’t work either. Seems that the path to joypad configuration is different between PIFBA and MAME4ALL. Any thoughts??

    Please help.

    Thanks in advance.
    Pedro

    #7269
    Profile photo of chris2k
    chris2k
    Participant

    Hi,

    Plug in a keyboard and press the “TAB” Key while you’re in Mame4all. A menu will open, where you can configure all your buttons.

    The button-config file is in binary format, so editing it via command line is no possible (or at least so it seems to me..)

    Btw, which BIOS (file names, so i can google them) have you used? i have a similar problem, for me ~40% of my roms are working.

    #7270
    Profile photo of minos
    minos
    Participant

    Thanks for the response, but when press tab in the menu that open it cannot accept the joypad buttons, it seems tha it doesn’t exists… Still needing help…

    The mame BIOS are MAMEBIOS from emuparadise.me and MAME BIOS pack from planetemu.net

    #7271
    Profile photo of chris2k
    chris2k
    Participant

    Thx!

    You have to start any mame game, and press TAB while you are in the game!

    Then the menu should appear! Have you tried this WHILE IN GAME? Doesn’t work when you are in emulationstation.

    #7289
    Profile photo of minos
    minos
    Participant

    Thanks, have tried this solution early but didn’t realize that had to hold for a few seconds the buttons on the commanda pad to be memorized in the MAME menu. Many thanks!! All working.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar