Hotkey Select + Start opens UNIBIOS instead of exit

Home Forums RetroPie Project Controller Configuration in RetroPie Hotkey Select + Start opens UNIBIOS instead of exit

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 33 replies, has 2 voices, and was last updated by Profile photo of charco charco 1 year, 10 months ago.

Viewing 34 posts - 1 through 34 (of 34 total)
  • Author
    Posts
  • #99357
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Hi, I am using iBuffalo USB SNES controllers on my R Pi2 and have Select as my hotkey and Start as exit key in my RetroArch controls.

    When I try to exit the FBA Libretro emulator whilst playing a Neo Geo game, these commands pull up the UNIBIOS menu instead and I have to use the Esc key on my keyboard to exit.

    I would like to just use the gamepads for all navigation, is there a way to change this? Using Select + Start works perfectly in all the other Libretro emulators, so I would like to keep that and assign UNIBIOS to some other combination.

    #99364
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    well – some games in fba-libretro really dont like select being the hotkey, some games wont accept select as the coin button. So its common to set for fba-libretro, the hotkey to be something else like left trigger for example (you just override it in the fba retroarch.cfg).
    This way it seems to improve compatibility.

    Details here:
    http://blog.petrockblock.com/forums/topic/fba-retroarch-core-coin-controls/

    Out of interest, what does your neogeo.zip for fba look like?
    Mine is here (which is based on the dat file):
    http://s15.postimg.org/z9s9oyqff/neo.png

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #99368
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    My neogeo.zip is 1,404kb and you can see the contents of the directory in the image attached.

    Attachments:
    #99377
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Thanks for that.

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #99695
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I can’t seem to find where I need to change the hotkey button in my config. I am using an iBuffalo USB SNES pad.

    #99704
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Hotkey overview here:

    It will be in here:
    /opt/retropie/emulators/retroarch/configs/

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #99969
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I can’t seem to sort this, perhaps it’s something that can be fixed upstream for the next release as it’s too complicated for me.

    #100009
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Try putting this line in your file:
    /opt/retropie/configs/fba/retroarch.cfg

    input_enable_hotkey_btn = “4”

    It should set the left shoulder button as the hotkey for fba-libretro only.

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100034
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I have edited that and ensure that input_exit_emulator_btn = “7” for my Start button. Still doesn’t do anything in lr-fba unfortunately.

    #100089
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    If you send me your auto controller file, system retroarch and main retroarch file I could check out where the issue is. Or just paste them up on pastebin.

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100146
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Thanks, here are my main RetroArch and system RetroArch config for FBA. Where can I find the auto controller config? I have the same iBuffalo SNES pad as you have I think going by your videos (which are great by the way).

    #100193
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    In your main retroarch.cfg

    Remove these lines
    input_enable_hotkey_btn = 6
    input_exit_emulator_btn = 7

    Just to be tidy, comment this out:
    input_menu_toggle = f1
    with
    # input_menu_toggle = f1

    Replace your entire fba retroarch.cfg file with

    #include "/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg"
    # All settings made here will override the global settings for the current emulator core
    input_remapping_directory = /opt/retropie/configs/fba/
    input_enable_hotkey_btn = "4"

    This will make your left shoulder button the hotkey enable button.
    So when you hold that and press Start it should exit the emulator.

    You also had these settings which you may or may not want to add

    custom_viewport_width = “823”
    custom_viewport_height = “480”
    custom_viewport_x = “15”
    custom_viewport_y = “0”
    video_refresh_rate = “50.000000”
    video_fullscreen_x = “640”
    video_fullscreen_y = “480”

    I’d suggest leaving them out.

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100197
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Will removing the hotkey and exit buttons not cause an issue with all my other RetroArch emulators though?

    #100199
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    They should all be set in your auto controller.

    What do you get if you type this
    grep -rnw '/opt/retropie/emulators/retroarch/configs/' -e "USB,2-axis 8-button gamepad"

    That should show you where your auto controller is (as you have an iBuffalo)
    Although you may get multiple results.

    This is an older video, but it shows how the auto files work

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100201
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Sweet, thank you. I’ll try this tomorrow, might finally be able to unplug the keyboard 🙂

    #100303
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Did that, no change. I really have no idea. Keyboard must be plugged in at all times or the only way to exit Neo Geo is to pull out the power chord.

    #100306
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    When you say Neo Geo – you mean libretro-fba as opposed to pifba?

    What do you get when you type:
    grep -rnw ‘/opt/retropie/emulators/retroarch/configs/’ -e “USB,2-axis 8-button gamepad”

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100388
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Yes, I mean lr-fba Neo Geo from the Neo Geo menu as opposed to FBA and not with PiFBA.

    I typed in the above command and it lists 3 config files as follows:

    /opt/retropie/emulators/retroarch/configs/USB,2-axis8-buttongamepad.cfg:1:input_device = "USB,2-axis 8-button gamepad  "

    /opt/retropie/emulators/retroarch/configs/iBuffalo_ClassicUsb_Gamepad.cfg:1:input_device = "USB,2-axis 8-button gamepad"

    /opt/retropie/emulators/retroarch/configs/USB,2-axis_8-button_gamepad.cfg:1:input_device = "USB,2-axis 8-button gamepad  "

    • This reply was modified 1 year, 10 months ago by Profile photo of charco charco.
    • This reply was modified 1 year, 10 months ago by Profile photo of charco charco.
    #100394
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Could you run this:
    ls -lahrt /opt/retropie/emulators/retroarch/configs/*USB*

    It should return 2 files

    remove the one that is oldest (datestamp)
    You can use the rm command for that.

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100398
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I deleted the older config file but the issue persists.

    #100450
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Can you run this once more?

    grep -rnw ‘/opt/retropie/emulators/retroarch/configs/’ -e “USB,2-axis 8-button gamepad”

    And I’m assumign your fba retroarch.cfg file is just

    #include "/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg"
    # All settings made here will override the global settings for the current emulator core
    input_remapping_directory = /opt/retropie/configs/fba/
    input_enable_hotkey_btn = "4"

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100463
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    It still retrieves the first 2 gamepad config files posted above.

    I can confirm that my fba system retroarch config is exactly as you have posted above.

    #100465
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Can you repost your /opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg for me?

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100467
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Here it is.

    Attachments:
    1. retroarch1.txt
    #100471
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Try changing your
    input_enable_hotkey = nul
    to
    input_enable_hotkey = alt

    And could you post your controller file?
    /opt/retropie/emulators/retroarch/configs/USB,2-axis8-buttongamepad.cfg

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100473
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I’ll try changing that to “alt”

    Here is my USB gamepad config. This has never been altered.

    #100534
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Have you had chance to try that alt change yet?
    Can you use Select/Start in other emulators to return to ES ok?
    And in FBA – the yellow text appears at the bottom when you start – then if you hold left trigger and try the hotkeys, does anything happen?

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100541
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Tried the alt thing, no change. Select + Start works perfectly in the other RetroArch emulators to exit. Holding L (button 4) and pressing start does nothing in lr-fba still. I can only exit by pressing the Esc key on my connected keyboard, if I unplug the keyboard, there is no way to exit and the PI 2 must be powered off to exit.

    #100544
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Thats so odd. Is this from a RetroPie image? or built from source?

    On my RetroPie 3 beta 2, my files are as above, so I’m not sure why it isnt playing ball for you.

    If you change this:
    #include “/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg”
    to this
    # include “/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg”

    the controller shouldnt be detected at all – so you could try that to confirm the file is being read. (At the moment I’m presuming you get some yellow text at the bottom of the screen indicating it found the controller.)

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100545
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I just checked before you posted and I am not getting the yellow text on booting up a game as I do on all the other RA emulators, even though the controls work in game and in the RGUI input settings it has the USB,2-axis8-buttongamepad listed as the device type.

    Yes, this is a RetroPie 3.0 beta 2 image downloaded from this site.

    EDIT: Changed fba RetroArch config text to: # include “/opt/retropie/configs/all/retroarch.cfg” and unfortunately that did not do anything either.

    So, we can see that as the yellow text is not appearing on start up it is not finding the gamepad config file that the other RetroArch emulators use. Is it using some other file?

    Have we exhausted all possibilities at this stage and should an issue be opened on github for RetroPie Setup or is this an upstream issue?

    I wonder how yours is finding the correct gamepad config. These roms are all running on lr-fba using the FB Alpha v0.2.97.30 romset

    • This reply was modified 1 year, 10 months ago by Profile photo of charco charco.
    • This reply was modified 1 year, 10 months ago by Profile photo of charco charco.
    #100645
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    I would have said you werent using fba-libretro but you say you can get into the RGUI.

    Can you post your emulators file that is in the fba config directory?

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100647
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Sure here’s what I have:

    `pifba=”/opt/retropie/emulators/pifba/fba2x %ROM%”
    default=”lr-fba”
    lr-fba=”/opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /opt/retropie/libretrocores/lr-fba/fb_alpha_libretro.so –config /opt/retropie/configs/fba/retroarch.cfg %ROM%”

    • This reply was modified 1 year, 10 months ago by Profile photo of charco charco.
    #100651
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Thats different to mine. Try this

    pifba="/opt/retropie/emulators/pifba/fba2x %ROM%"
    default="lr-fba"
    lr-fba="/opt/retropie/emulators/retroarch/bin/retroarch -L /opt/retropie/libretrocores/lr-fba/fb_alpha_libretro.so --config /opt/retropie/configs/fba/retroarch.cfg %ROM%"

    If you have a spare SD card you could also try writing the beta 4 image to it and just try our libretro-fba and see if it works for you.

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #100656
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    I’ll try that config. I have another SD card so I’ll write the Beta 4 image to it and see what happens. Thanks for all your help.

Viewing 34 posts - 1 through 34 (of 34 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar