Hiss on audio when using 3.5m socket

Home Forums RetroPie Project Everything else related to the RetroPie Project Hiss on audio when using 3.5m socket

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 6 replies, has 3 voices, and was last updated by Profile photo of raymate raymate 1 year, 2 months ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts
  • #119009
    Profile photo of raymate
    raymate
    Participant

    Making up a small machine cabinet and was testing with a TV HDMI and all is well.

    The build uses a monitor with no sound so I have forced audio out via the 3.5 in doing so I get a hiss sound on some screen but not all. Its mainly when you should have no sound like on a menu etc.

    How to fix, anyone else found this?

    Pi 1 Model B -- Pi 2 Model B -- Pi 3 Model B

    #119011
    Profile photo of buzz
    buzz
    Keymaster
    #119111
    Profile photo of raymate
    raymate
    Participant

    Thank you I shall try that, just got a PI3 today so bad to installing a fresh me card and testing it out.

    Pi 1 Model B -- Pi 2 Model B -- Pi 3 Model B

    #119112
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Moderator

    Let us know if you get the same hissing with the raspberry pi 3. supposedly they fixed it but I’d like to know if thats actually true

    #119113
    Profile photo of raymate
    raymate
    Participant

    Did get the hiss on fresh build on Pi3 just about to try the dither setting

    Pi 1 Model B -- Pi 2 Model B -- Pi 3 Model B

    #119114
    Profile photo of herbfargus
    herbfargus
    Moderator

    Not sure if its the hardware or if it can be fixed with a software update and or setting change (the raspberry pi foundation seemed to allude to a future update fix)

    #119115
    Profile photo of raymate
    raymate
    Participant

    I can confirm the dither setting has fixed the hiss issue I was getting over 3.5mm

    Pi 1 Model B -- Pi 2 Model B -- Pi 3 Model B

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar