External HDD Frustration

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

Tagged: 

This topic contains 9 replies, has 3 voices, and was last updated by Profile photo of InsecureSpike InsecureSpike 2 years ago.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • #93131
    Profile photo of b16zjc
    b16zjc
    Participant

    Hello,

    I’ve read many topics of this forum to set up retropie. Most things work but the USB HDD kills me. I tried any suggestions I have found but nothing seems to work.

    I took a 320gb WD Blue from my Thinkpad which I’ve replaced with a SSD and bought a SATA to USB adapter.

    It shows up and I was able to format it. But I can’t access it respectively it seems so and there are no Rom folders created.

    pi@raspberrypi ~ $ lsusb
    Bus 001 Device 002: ID 0424:9514 Standard Microsystems Corp.
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
    Bus 001 Device 004: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. USB-2.0 4-Port HUB
    Bus 001 Device 005: ID 0a12:0001 Cambridge Silicon Radio, Ltd Bluetooth Dongle (HCI mode)
    Bus 001 Device 006: ID 1241:1503 Belkin Keyboard
    Bus 001 Device 007: ID 152d:2509 JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp. JMS539 SuperSpeed SATA II 3.0G Bridge
    Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
    81 heads, 63 sectors/track, 122504 cylinders, total 625142448 sectors
    Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disk identifier: 0x00015dda
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sda1            2048   625142447   312570200   83  Linux

    And it does not show up here even it’s said above that it’s listed under /dev/sda1:

    pi@raspberrypi ~ $ blkid
    /dev/mmcblk0p1: LABEL="RECOVERY" UUID="6782-8AD5" TYPE="vfat"
    /dev/mmcblk0p3: LABEL="SETTINGS" UUID="ae7ba22e-7f25-4575-97bb-b695ef0d2ee4" TYPE="ext4"
    /dev/mmcblk0p5: LABEL="boot" UUID="2B9B-8307" TYPE="vfat"
    /dev/mmcblk0p6: LABEL="root" UUID="c0fc5f89-e5e9-4aa2-b08b-b0617145c24c" TYPE="ext4"

    It says also the HDD is already mounted:

    pi@raspberrypi ~ $ sudo mount /dev/sda1 /media/usb0
    mount: /dev/sda1 already mounted or /media/usb0 busy
    mount: according to mtab, /dev/sda1 is already mounted on /media/usb0

    I couldnt mount it to /hdd1 which i created before and mounted it to usb0.

    So, I dont know if there is a problem with the HDD or I’m just doing something wrong while trying to use it. At some point it said that there is a read-only permission.

    How can I now use my HDD so I can place all the Roms there?

    • This topic was modified 2 years ago by Profile photo of b16zjc b16zjc.

    #93134
    Profile photo of pattaboy
    pattaboy
    Participant

    I think an external HDD won’t be able on a raspberry pi.
    The HDD needs to have enough energy to spin the internal drive.

    USB Sticks will work because they don’t need a lot of powe.

    #93139
    Profile photo of b16zjc
    b16zjc
    Participant

    Oh, sorry. I forgot to mention that my HDD is plugged into a powered USB hub. I thought that would be sufficient. Or isn’t it?

    #93142
    Profile photo of pattaboy
    pattaboy
    Participant

    Oh, sorry. I forgot to mention that my HDD is plugged into a powered USB hub. I thought that would be sufficient. Or isn’t it?

    haven’t tried it out yet.
    You can check if you listen to the case. do you hear it spinning?

    and do the lights flash?

    #93143
    Profile photo of b16zjc
    b16zjc
    Participant

    Yes, it spinns and the led of the adapter indiciates that it’s working.

    #93144
    Profile photo of InsecureSpike
    InsecureSpike
    Participant

    you cold see if either of these help

    Power 2.5″ Hard Drive with Raspberry Pi 2 and B+
    http://www.htpcguides.com/power-2-5-hard-drive-with-raspberry-pi-b/

    there maybe something in those that could help! i would try the max_usb_current=1 method first
    i have a wd elements with my file system on and no external power, and alls good!

    moving file system to usb/hdd
    http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=29&t=44177&hilit=move+root+fs+usb+tutorial&sid=2503f9ffe9afaa2edb49aef4537a862a

    #93165
    Profile photo of b16zjc
    b16zjc
    Participant

    So… I used the max_usb_current=1 method and it seems to work (and I look forward to move the filesystem to the hdd, thx Spike).

    I got the HDD mounted to /media/hdd1.

    Now it tells me that I have no rights e.g. to create a directory. I did it in command line with sudo, but I wonder how I am able to get my roms there and if I have to create the folders manually. Because the usbromservice doesnt create them.

    Or is it necessary/possible to remove this restriction?

    #93171
    Profile photo of InsecureSpike
    InsecureSpike
    Participant

    awesome! thats great!
    ok, so have you followed either of these 2 methods?

    How to run from USB
    http://blog.petrockblock.com/forums/topic/how-to-run-from-usb-the-best-method/

    moving file system to usb/hdd (i use this method)
    http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=29&t=44177&hilit=move+root+fs+usb+tutorial&sid=2503f9ffe9afaa2edb49aef4537a862a

    #93197
    Profile photo of b16zjc
    b16zjc
    Participant

    It’s wonderful. Thank you so much!

    #93198
    Profile photo of InsecureSpike
    InsecureSpike
    Participant

    your welcome! good luck!

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar