/etc/modules gamecon_gpio_rpi map not working in 3.6

Home Forums RetroPie Project Controller Configuration in RetroPie /etc/modules gamecon_gpio_rpi map not working in 3.6

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 2 replies, has 2 voices, and was last updated by Profile photo of moofy moofy 1 year, 2 months ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts
  • #120158
    Profile photo of moofy
    moofy
    Participant

    hi everyone i really need some help with getting my controllers automatically recognized in emulationstation. i used to put gamecon_gpio_rpi map=0,0….. in /etc/modules and it would work great in older retropie versions. but now i notice it does not work in retropie version 3.6, however if i type sudo modprobe gamecon_gpio_rpi map=…..and then start emulationstation from the console the controllers work no problem. Typing regular modprobe gamecon_gpio….. gives me permission problems. Anyway i would prefer the controllers to be automatically detected without having to plug in a keyboard and typing some commands. Does anyone know how i can achieve automatic gpio controller detection with gamecon? thank you for any help!

    #120298
    Profile photo of ffio
    ffio
    Participant

    Create a file called ‘gamecon.conf’ in /etc/modprobe.d/
    sudo nano /etc/modprobe.d/gamecon.conf

    Add this single line (remember to replace ‘map=0,0,2,0,0,0’ with your own configuration):

    options gamecon_gpio_rpi map=0,0,2,0,0,0

    Now in /etc/modules just use module name and remove the map parameter:
    gamecon_gpio_rpi

    Reboot.

    Source: https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=78&t=15787&start=400

    • This reply was modified 1 year, 2 months ago by Profile photo of ffio ffio.
    #120392
    Profile photo of moofy
    moofy
    Participant

    ffio i am very grateful to you, i have done as you instructed and now my controllers are working at startup time. Thank you again for spending your precious time to come to the aid of a complete stranger. Now i can move forward in my project, and so i appreciate every word you typed in. Thank you kind person.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar