Did anyone get Metal Slug 5 to work in gngeopi?

Home Forums RetroPie Project Everything else related to the RetroPie Project Did anyone get Metal Slug 5 to work in gngeopi?

RetroPie has a new website and forum. Please visit https://retropie.org.uk/ for the new site. The new forum is located at https://retropie.org.uk/forum/. This forum is left here as a read-only archive.

This topic contains 12 replies, has 4 voices, and was last updated by Profile photo of charco charco 1 year, 9 months ago.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Posts
  • #100982
    Profile photo of juicebag85
    juicebag85
    Participant

    Hi.

    I got a problem with my Metal Slug 5 ROM. When I start it with the gngeopi emulator it seems that I only get to some kind of maintenance screen of the ROM. I had the same problem with a Pacman ROM at the MAME4ALL Emulator, but there I could exit that mode easily via the options.
    Did someone expirienced the same problem and can tell me how I can exit this mode an get to play the game in gngeopi?
    Metal Slug 1-4 + X work perfectly in gngeopi. But Metal Slug 6 besides that doesn’t even start.
    I’m using the Retropie 3beta2 image on a Raspberry Pi 2.

    I’d appreciate your help. 🙂
    Thank you!

    #101013
    Profile photo of InsecureSpike
    InsecureSpike
    Participant

    firstly I’d try lr-fba over gngeopi, much much better

    #101016
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Yeah I have it running on lr-fba with no problems.

    #101024
    Profile photo of juicebag85
    juicebag85
    Participant

    Yeah. I guess you’re right. But unfortunatly none of my neogeo Roms work with lr-fba. 🙁
    The other fba emulator works, but you can’t save in it and can’t even exit.
    I also don’t know which kind of ROMS I do need for the lr-fba. Or is there a possibitly to convert my neogeo roms to make them compatible?

    #101264
    Profile photo of juicebag85
    juicebag85
    Participant

    *push* How did you get the lr-fba to work?

    #101282
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Ensure you have the correct romset version for lr-fba and the correct Neo Geo Bios. Details here:

    https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup/wiki/FinalBurn-Alpha

    I will PM you.

    #101284
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    The romsets needed for the arcade based emulators are here:
    http://blog.petrockblock.com/forums/topic/mame-versions-and-romsets-on-retropie/#post-92997

    Dat files found here:
    http://smartretro.co.uk/forums/viewtopic.php?f=3&t=68

    Guide to create romsets here:
    https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup/wiki/Managing-ROMs

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #101301
    Profile photo of juicebag85
    juicebag85
    Participant

    Nice. Thank you!

    But this does not seem to work at all. 🙁
    When I start a game the screen stays black and after a few seconds i am back in emulationstation.
    I checked the runcommand.log for errors and got this:

    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: [FBA] Archive: mslug
    RetroArch: rarch_log_libretro: [libretro INFO] :: [FBA] Archive: neogeo
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 130 was not found … CRC: 0xc7f2fa45
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 132 was not found … CRC: 0x2723a5b5
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 134 was not found … CRC: 0xacede59c
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 135 was not found … CRC: 0x9fb0abe4
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 136 was not found … CRC: 0x03cc9f6a
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 137 was not found … CRC: 0xdff6d41f
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 138 was not found … CRC: 0x16d0c132
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 140 was not found … CRC: 0x698ebb7d
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 141 was not found … CRC: 0x162f0ebe
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 142 was not found … CRC: 0xa97c89a9
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 143 was not found … CRC: 0x27664eb5
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 144 was not found … CRC: 0x601720ae
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 145 was not found … CRC: 0x2d50996a
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 146 was not found … CRC: 0x8dabf76b
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 147 was not found … CRC: 0x0c12c2ad
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 148 was not found … CRC: 0xb24b44a0
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 149 was not found … CRC: 0x4fa698e9
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 150 was not found … CRC: 0xe19d3ce9
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 151 was not found … CRC: 0x5dda0d84
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 152 was not found … CRC: 0x0ce453a0
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 153 was not found … CRC: 0xcb915e76
    RetroArch [ERROR] :: rarch_log_libretro :: [libretro ERROR] :: [FBA] ROM index 156 was not found … CRC: 0x94416d67
    RetroArch [ERROR] :: load_content :: Failed to load content.

    I have no idea what the problem is. ^^

    #101304
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    It looks like the romset isnt correct. Which game are you trying?

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #101316
    Profile photo of juicebag85
    juicebag85
    Participant

    This error code is from Metal Slug 1. But I tried several other games. They didn’t work either.

    #101317
    Profile photo of Floob
    Floob
    Moderator

    Ok, here is the makeup of the “mslug.zip” for fba-libretro.
    Does yours match this if you open up the zip?

    NOTE: The roms starting with 201 need to be in the mslug.zip, and the rest will need to be in your neogeo.zip that should be in the same directory.

    <game name="mslug" romof="neogeo">
    		<description>Metal Slug - Super Vehicle-001</description>
    		<year>1996</year>
    		<manufacturer>Nazca</manufacturer>
    		<rom name="201-p1.p1" size="2097152" crc="08d8daa5"/>
    		<rom name="201-s1.s1" size="131072" crc="2f55958d"/>
    		<rom name="201-c1.c1" size="4194304" crc="72813676"/>
    		<rom name="201-c2.c2" size="4194304" crc="96f62574"/>
    		<rom name="201-c3.c3" size="4194304" crc="5121456a"/>
    		<rom name="201-c4.c4" size="4194304" crc="f4ad59a3"/>
    		<rom name="201-m1.m1" size="131072" crc="c28b3253"/>
    		<rom name="201-v1.v1" size="4194304" crc="23d22ed1"/>
    		<rom name="201-v2.v2" size="4194304" crc="472cf9db"/>
    		<rom name="asia-s3.rom" merge="asia-s3.rom" size="131072" crc="91b64be3"/>
    		<rom name="sp-s2.sp1" merge="sp-s2.sp1" size="131072" crc="9036d879"/>
    		<rom name="sp-s.sp1" merge="sp-s.sp1" size="131072" crc="c7f2fa45"/>
    		<rom name="sp-u2.sp1" merge="sp-u2.sp1" size="131072" crc="e72943de"/>
    		<rom name="sp-e.sp1" merge="sp-e.sp1" size="131072" crc="2723a5b5"/>
    		<rom name="vs-bios.rom" merge="vs-bios.rom" size="131072" crc="f0e8f27d"/>
    		<rom name="sp-j2.sp1" merge="sp-j2.sp1" size="131072" crc="acede59c"/>
    		<rom name="sp1.jipan.1024" merge="sp1.jipan.1024" size="131072" crc="9fb0abe4"/>
    		<rom name="sp-45.sp1" merge="sp-45.sp1" size="524288" crc="03cc9f6a"/>
    		<rom name="japan-j3.bin" merge="japan-j3.bin" size="131072" crc="dff6d41f"/>
    		<rom name="neo-po.bin" merge="neo-po.bin" size="131072" crc="16d0c132"/>
    		<rom name="neo-epo.bin" merge="neo-epo.bin" size="131072" crc="d27a71f1"/>
    		<rom name="neodebug.bin" merge="neodebug.bin" size="131072" crc="698ebb7d"/>
    		<rom name="sp-1v1_3db8c.bin" merge="sp-1v1_3db8c.bin" size="131072" crc="162f0ebe"/>
    		<rom name="uni-bios_3_1.rom" merge="uni-bios_3_1.rom" size="131072" crc="0c58093f"/>
    		<rom name="uni-bios_3_0.rom" merge="uni-bios_3_0.rom" size="131072" crc="a97c89a9"/>
    		<rom name="uni-bios_2_3.rom" merge="uni-bios_2_3.rom" size="131072" crc="27664eb5"/>
    		<rom name="uni-bios_2_3o.rom" merge="uni-bios_2_3o.rom" size="131072" crc="601720ae"/>
    		<rom name="uni-bios_2_2.rom" merge="uni-bios_2_2.rom" size="131072" crc="2d50996a"/>
    		<rom name="uni-bios_2_1.rom" merge="uni-bios_2_1.rom" size="131072" crc="8dabf76b"/>
    		<rom name="uni-bios_2_0.rom" merge="uni-bios_2_0.rom" size="131072" crc="0c12c2ad"/>
    		<rom name="uni-bios_1_3.rom" merge="uni-bios_1_3.rom" size="131072" crc="b24b44a0"/>
    		<rom name="uni-bios_1_2.rom" merge="uni-bios_1_2.rom" size="131072" crc="4fa698e9"/>
    		<rom name="uni-bios_1_2o.rom" merge="uni-bios_1_2o.rom" size="131072" crc="e19d3ce9"/>
    		<rom name="uni-bios_1_1.rom" merge="uni-bios_1_1.rom" size="131072" crc="5dda0d84"/>
    		<rom name="uni-bios_1_0.rom" merge="uni-bios_1_0.rom" size="131072" crc="0ce453a0"/>
    		<rom name="neopen.sp1" merge="neopen.sp1" size="131072" crc="cb915e76"/>
    		<rom name="sm1.sm1" merge="sm1.sm1" size="131072" crc="94416d67"/>
    		<rom name="sfix.sfix" merge="sfix.sfix" size="131072" crc="c2ea0cfd"/>
    
    		<rom name="000-lo.lo" merge="000-lo.lo" size="131072" crc="5a86cff2"/>
    	</game>

    RetroPie help guides --> https://goo.gl/Yfy8kj
    Please read this before asking for help --> http://goo.gl/eLErnl

    #101426
    Profile photo of juicebag85
    juicebag85
    Participant

    Thanks again for your help. I managed it to work. 🙂

    I’m not shure, what the problem was. My romsets were correct. I guess I used the wrong bios. First I used my standart neogeo bios but then I managed to get an specific FBA bios and now it works like a charm.
    Thank you!
    Now my Retropie is perfect (for me). 😀

    #101431
    Profile photo of charco
    charco
    Participant

    Glad to hear it!

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)

Forums are currently read only - please visit the new RetroPie forums at https://retropie.org.uk/forums/

Skip to toolbar